Hjem    Kursbeskrivelse    Arbeid    Ressurser    Studenter    FAQ
 
KURSSTART IT
 
Orientering:

En kort innføring om kurset, hva det består av, hva målene er, hvem underviser, hvor det skal holdes, og hva som kan forventes.

 
Arbeidsmåter:

Kurset er sterkt prosjektbasert. Det vil si at i tillegg til å lese, skal man lære ved å gjøre. Men kurset skal også trene opp kunnskaper i hvordan å utrykke seg skriftlig ved å rapportere om hva som er lært, hvordan arbeidsprosjektene er tenkt gjennomført og hvordan.

 
Studiesteder:

Kurset er fordelt på to steder:

  1. Høyskolesenteret på Remmen i Halden.

    Her skal undervisningen i den datatekniske delen av kurset foregå. Det er også her studentene skal ha sin hovedarbeidsplass med arbeidslabber, servere og andre ressurser.

    Lærerne Børre Ludvigsen og Audun Vaaler blir tilgjengelige for rådgivning på Remmen til nærmere avtalte tider.

  2. Medieparken på Kråkerøy i Fredrikstad.

    Ved MedieParken vil undervisningen om medieproduksjon foregå og det er her det vil finnes filmtekniske ressurser.

 
Praktisk:

Orientering om maskiner, servere, nett-tjenester, e-post, meldinger, bibliotek, veiledning, arbeidsplasser, undervisningstider og andre spørsmål.

Regler for bruk av nettet ved HiØ. [Alle må undertegne avtalen.]

 
OS X:

Apple's operativsystem "OS X" (Operating System Ten) består av to deler:

  • Et underliggende UNIX operativsystem basert på BSD. Berkeley Software Distribution er en version av UNIX utviklet ved University of California at Berkeley.
  • Et overliggende GUI (Graphic User Interface) som denner det visuelle grensesnittet mot operativsystemet.

Vi skal lære å bruke både det grafiske grensesnittet og vanlige shell direkte mot operativsystemet for å manipulere filer og bearbeide data. Begge måter å tilnærme seg informasjonshåndtering på maskinene har sine spesiellt fordeller, og færdigheter i fleksibel bruk av maskinene vil gi studentene trening i det å kunne tilnærme seg og bruke nær sagt et hvert annet operativ system i fremtiden.

 
Verktøy:

De fleste har sikkert forholdsvis god kjennskap til proprietære dataverktøy for håndtering av tall, tekst og multimedia. Kurset skal gi kunnskap og færdigheter i bruk av mer generelle og fritt tilgjengelige verktøy som enten er innbygget som en del ab operativsystemet, eller er fritt tilgjengelig på nettet.

Slike verktøy er ofte utviklet av lærere, forskere og ikke minst studenter ved akademiske læresteder som vårt. De er utviklet med tanke på å kunne brukes på forskjellige typer maskiner og operativsystem. De er utviklet ikke minst med tanke på at de data som behandles skal kunne være fritt tilgjengelig i overskuelig fremtid - ikke bundet til programvare som enten må oppdateres kontinuerlig til relativt store kostnader, eller tapes når programvaren ikke lenger utvikles.

De følgende postene vil gi en kort orientering om verktøy og omgivelser som skal brukes:

 
Digitale medier:

En kort orientering og forklaring om digitale medier.

 
Personlige websider:

Hver student skal opprette sine personlige websider på en dertil egnet server på skolen. Sidene skal innholde løpende informasjon og resultater av de arbeidsprosjektene som tildeles.

Studentene skal selv skrive html-koden bak sidene i henhold til W3O's standarder for World Wide Web.

 
Fil-flytting:

En kort orientering om hvordan filer av forskjellige slag kan manilpuleres, flyttes og organiseres på masinene og over nettet.

 
Editorer:

Den overveldende mengden av digital informasjon er alminnelig text.

Vi ser på forskjellige former for text og hvordan den kan behandles med enkle og litt mer for-seg-gjorte editorer.

 
Epost / web / news:

Til slutt en orientering om e-post tjenester.

Epost kan brukes både som WEBMAIL eller med egen client over IM òAP.

Se IT-Drift's sider: http://www.it-drift.hiof.no/

 
 

Last modified: Thu Apr 28 22:27:28 2005

Børre Ludvigsen